Kasih Bertaut

fahdin

Karen membetulkan kedudukannya sambil mengeliat kecil. Sudah dua jam dia berada di dalam pesawat Tentera Diraja Malaysia bersama empat puluh sembilan lagi sukarelawan. Sesekali dia menguap kecil namun matanya masih tidak mahu lena. Sekilas matanya melirik ke arah jam di tangan Sumaiyah di sebelahnya. Alangkah bagusnya kalau dia sedang dibawa jauh oleh mimpi indah seperti Sumaiyah sekarang. ‘Masih awal lagi. Bilakah agaknya nak sampai ni?’ Hati kecilnya bertanya.

Lama Karen memandang kosong di sekelilingnya. Akhirnya dia mengambil keputusan untuk melayan perasaan sendiri. Banyak perkara yang difikirkannya. Sebelum berangkat pun dia terpaksa menghadapi pelbagai krisis. Karen melepaskan sedikit keluhan. Terlalu berat rasanya mengimbau reaksi keluarga apabila dia membuat keputusan untuk menyertai misi kemanusiaan di bumi Rabbani yang bakal dia jejaki beberapa jam lagi.

“Tak boleh! Papa tak benarkan kamu pergi. Kamu tahu tak betapa bahayanya jika kamu pergi ke sana? Banyak lagi kerja lain yang kamu boleh buat di sini. Lebih baik kamu tolong papa di kedai,” permintaan Karen ditolak sekerasnya.

“Betul tu sayang. Kamu sudah tak sayangkan mama lagi? Kamu tak sayangkan Micheal?” suara mama agak lembut memperbaiki ketegangan. Sedetik ruang tamu rumahnya menjadi lengang.

“Papa, mama. Karen dah fikir masak-masak. Apa pun Karen tetap nak pergi juga. Mereka perlukan bantuan kita. Takkan mama tak kasihan bila mama tengok penderitaan mereka di kaca tv? Papa tak kasihan?” Karen masih berkeras dengan keputusannya.

“Sayang. Mereka bukan saudara mara kita. Kita bukan seperti mereka. Biarlah saudara mereka yang bantu mereka. Ramai lagi saudara mereka dalam dunia ni,” mama masih memujuk.

“Mama. Tolonglah faham. Salahkah kalau Karen tolong mereka. Mereka pun manusia seperti kita. Cuba mama bayangkan kalau kita yang menjadi mangsa peperangan seperti mereka? Mama izinkanlah Karen pergi untuk sementara saja. Selesai tugas Karen akan balik.” Mama hanya mendiamkan diri menahan air yang bertakung di kelopak matanya. Bila-bila sahaja akan mengalir. Mama sudah tidah tahu lagi cara untuk menghalang anak gadis kesayangannya daripada pergi. Kemudian mama mengalih pandangan ke arah papa minta kata putus.

“Pergilah kalau itu yang kamu mahu. Jagalah diri kamu di sana nanti. Kami sayangkan kamu Karen. Kami tak mahu kehilangan kamu,” dengan berat papa memberi kata putus. Seisi ruang tamu bungkam. Sesekali disulami esakan kecil mama yang tidak dapat menahan kesedihan.

“Mama bimbang akan keselamatan kamu sayang,” mama menyuarakan kebimbangannya. Ibu mana tidak sayangkan anak sedangkan kasih sayang itu sendiri fitrah manusia. Haiwan pun tahu menyayangi anaknya.

Karen tahu orang tuanya berasa berat melepaskannya. Tapi baginya, ada yang lebih memerlukannya. Dia sudah tidak sanggup lagi menjadi penonton kepada kekejaman manusia. Dia tidak sanggup lagi melihat manusia yang tidak berdaya ditindas sewenang-wenangnya. Dia tidak rela membiarkan nyawa dijadikan seperti mainan.

Karen tersedar dari lamunan setelah bahunya disentuh Sumaiyah. ‘Aku berangan rupanya,’ bisik hatinya. Sumaiyah melemparkan seulas senyuman. Manis wajahnya walaupun baru bangun dari tidur. Karen membalas senyuman gadis bertudung tersebut. Sudah lama mereka berkenalan. Perbezaan tidak menjadi penghalang untuk mereka menjalin hubungan persahabatan. Setahunya hanya tiga orang sahaja sukarelawan wanita yang menyertai misi ini termasuk dirinya.

Pagi itu semangat Karen berkobar- kobar untuk melaksanakan misi keselamatan yang dia sertai. Malam semalam dia selamat sampai di bumi berdarah ini. Perjalanan yang mengambil masa hampir lapan jam betul-betul memenatkan sehingga dia tidak sedar bila dia terlena malam tadi.

Selepas bersarapan mereka dikumpulkan ke suatu tempat untuk diberi sedikit taklimat. Karen meneliti kesemua maklumat yang diterimanya. Berdasarkan taklimat tersebut, mereka akan berkampung di kem pelarian yang menempatkan wanita dan kanak-kanak. Perjalanan untuk ke sana memerlukan kenderaan pacuan empat roda berikutan bentuk muka bumi yang tidak sekata.

Sepanjang perjalanan ke kem pelarian, Karen cuba membayangkan suasana di kawasan kem tersebut seperti yang pernah dia lihat di kaca televisyen. Apa yang pasti dia dapat melihat runtuhan-runtuhan bangunan di kiri dan kanan lorong yang mereka lalui tidak ubah seperti yang pernah dia tontoni di kaca televisyen.

Selepas hampir dua jam perjalanan Karen dan sukarelawan lain tiba di kem pelarian yang terletak di hujung Bandar Raudhah. Ini bermakna bermulalah misi mereka di bumi Rabbani ini. Bagi Karen ini adalah pengalaman pertamanya melibatkan diri dalam misi kemanusiaan berbanding Sumaiyah yang sudah beberapa kali terlibat dengan misi seperti ini.

Suasana di kem ini betul-betul memeranjatkan Karen. Segala tayangan yang dia tonton di kaca tv tidaklah seteruk ini. Dia terpana seketika apabila melihat suasana di sekelilingnya. hatinya tersayat melihat penderitaan penghuni kem ini yang rata-ratanya daripada golongan wanita dan kanak-kanak. Matanya berkaca.

“ Karen, tolong saya angkat kotak ubat ni,” suara Sumaiyah menyedarkan Karen. Sekilas dia mengalihkan pandangan ke arah Sumaiyah. Melihat keadaan Karen, Sumaiyah meletakkan kembali kotak tersebut dan menghampiri Karen.

“ Kita tak boleh menagis Karen. Kita perlu ingat misi kita di sini. Mereka mahukan kekuatan daripada kita. Kalau kita lemah, macam mana mereka nak jadi lebih tabah daripada kita,” kata-kata Sumaiyah sedikit sebanyak menaikkan kembali semangat Karen.

Air mata yang bergenang di kelopak matanya segera diseka. Dia menanam azam dalam dirinya untuk menjadi lebih tabah. Dia tidak mahu menghampakan masyarakat di bumi Rabbani ini. Tugasnya untuk membantu bukan untuk melayan emosi. Setelah dia beroleh sedikit semangat, dia melangkah membantu sukarelawan lain memunggahkan barang dan ubatan.

Selepas itu mereka dikumpulkan kembali untuk taklimat terakhir oleh ketua misi tersebut. Mereka dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil untuk memudahkan pengurusan. Karen berasa lega kerana Sumaiyah menjadi rakan sekumpulan dengannya. Berdasarkan taklimat itu, mereka perlu tinggal bersama pelarian-pelarian di situ supaya lebih mudah mendekati masyarakat bumi Rabbani ini.

Beberapa hari berkampung di kem ini membuatkan Karen sedikit terbiasa dengan suasana di sini tidak seperti ketika hari pertama menjejakkan kaki di sini. Mujurlah Sumaiyah ada untuk membantunya. Namun begitu hatinya sedikit tertekan kerana boleh dikatakan setiap hari pasti ada berlaku kematian kerana kekurangan makanan dan air bersih. Itupun belum termasuk dengan yang mati disebabkan kecederaan.

Kelmarin Sumaiyah membawa Karen bertemu dengan ibu angkatnya Ummu Salamah yang sudah lama tinggal di kem tersebut bersama dua anak perempuannya Safiyya dan Masturah. Menurut Sumaiyah, suami Ummu Salamah telah lama syahid dibunuh Zionis. Karen pernah bertanya kepada Sumaiyah tentang istilah ‘syahid’. Jawapannya ialah mati di jalan perjuangan kerana Allah dan Islam.

Hati Karen sungguh tersentuh apabila menyelami perasaan mereka. Apabila Sumaiyah tiba sahaja di khemah mereka, Ummu Salamah dan anak perempunnya terus menerpa ke arah Sumaiyah beserta dengan esakan. Karen sendiri tidak dapat menahan kesedihan tersebut sehingga dia sendiri turut menitiskan air mata.

Ummu melepaskan pelukan lantas menjemputnya dan Sumaiyah masuk ke khemah. Safiyya hanya mendiamkan diri manakala Masturah sudah reda dengan tangisan rindunya kembali tersenyum dan menyambung kerja sekolahnya di sisi Sumaiyah. Mesra sungguh mereka.. Hati Karen sungguh tertarik dengan semangat persaudaran mereka yang hanya disimpul aqidah yang sama.

Hia sodiqatuki?” Ummu Salamah bertanya kepada Sumaiyah sama ada wanita di sebelahnya itu adalah temannya sambil ekornya melirik ke arah Karen. Karen tahu Ummu bertanya sesuatu tentangnya kepada Sumaiyah, cuma dia tidak faham maksud pertanyaan tersebut. Apa yang pasti dia melihat Sumaiyah menganggukkan kepalanya sebagai reaksi kepada soalan tersebut.

Ma ajmala kal wardah. Masmuha?” Ummu sempat memuji kecantikan Karen dan menggambarkan wajahnya seperti bunga mawar sebelum bertanyakan nama gadis berbangsa cina itu sambil melemparkan senyuman. Karen yang langsung tidak faham dari tadi hanya mampu membalas senyuman tersebut.

Berbeza pula dengan reaksi Sumaiyah. Dia tertawa kecil sambil memandang Karen seolah-olah menggambarkan sesuatu yang agak lucu.

Ismuha Karen, hia ghir muslim,” Sumaiyah memperkenalkan temannya itu kepada Ummu dan memberi tahu wanita seusia ibunya itu bahawa Karen bukanlah seorang muslim. Karen mula terasa malu. Bukannya apa, cuma bimbang jika mereka membincangkan sesuatu yang melucukan tentangnya sehingga Sumaiyah boleh ketawa.

Masturah yang dari tadi dengan kerjanya bingkas bangun lalu menghulurkan buku tulisnya kepada Karen. Wajahnya berkerut kerana tidak faham apa yang Masturah tulis. Mujurlah Sumaiyah sudi menterjemahkannya.

Kami berjalan berbatu-batu untuk ke sekolah.Duduk kami beralas tanah, kepala kami beratapkan langit. Pergi ke sekolah seperti memperjudikan nyawa. Namun demi ilmu kami jadi berani. Perjalanan kami amat menakutkan. Melangkah mayat yang bergelimpang adalah rutin harian. Menggalas beg amat memenatkan. Beg bukan berisi bekalan. Tetapi penuh dengan batu-batan. Hidup kami perlu berani. Batu –batan menjadi saksi. Bila Zionis datang hampiri. Dengan lafaz Bismillah batu kami menjadi bom berisi.

Hati Karen sungguh tesentuh. Kanak-kanak sekecil Masturah sudah memahami penderitaan seperti ini. Hatinya mula menghitung. Siapakah sebenarnya yang lebih kejam? Kejamkah mereka untuk menutut kebenaran? Kejamkah mereka jika membalas dendam atas kematian saudara-saudara mereka? Kejamkah mereka jika menuntut hak mereka? Akhirnya Karen mula sedar dengan sandiwara dunia. Istilah pengganas adalah satu permainan.

Pengganaskah kanak-kanak kecil yang tidak tahu apa-apa sehingga dibunuh dengan kejam? Pengganaskah wanita-wanita lemah sehingga dirogol tanpa belas kasihan? Pengganaskah pemuda-pemuda yang mempertahankan rumah mereka dari dirobohkan?

Hatinya mula tertarik dengan ketelusan Islam dalam mempertahankan apa itu perjuangan. Hatinya juga tertarik dengan keikhlasan Islam dalam memahami apa itu persaudaaan. Hatinya tertarik dengan Islam dalam menghurai erti pengorbanan.

Sejak pulang dari khemah Ummu Salamah, Karen sering berfikir tentang Islam. Antara agamanya dengan Islam, yang manakah kebenaran. Namun dia pendamkan sahaja kerana hatinya belum betul-betul bersedia. Namun begitu, keindahan Islam sedikit sebanyak telah meresapi hatinya.

Malam itu dia berasa sungguh penat dan dia bercadang untuk tidur awal kerana esok Sumaiyah mahu membawanya ke pekan Raudhah. Walaupun matanya terpejam namun telinganya dapat menangkap suara Sumaiyah yang sedang membaca sesuatu. Dia tahu Sumaiyah sedang membaca kitab agamanya. Biarpun tidak faham apa maknanya namun hatinya tenang mendengar bait-bait bacaan Sumaiyah sehingga dia sendiri tidak sedar bila dia terlena.

Keesokan harinya dia bangun awal seperti hari-hari sebelumnya kerana dia sering terdengar laungan dalam bahasa yang dia tidak fahami namun dia pernah mendengarnya di tanah air. Menurut Sumaiyah laungan tersebut adalah azan yang menunjukkan waktu sembahyang bagi orang Islam. Laungan azan tersebut akan berkumandang lima kali sehari.

Karen sekali lagi tertarik dengan Islam. Waktu sembahyang sentiasa terjaga dan teratur. Dia sendiri dapat melihat kelemahan agamanya. Penganut agamanya bersembahyang tidak mengikut waktu. Jika mereka ingin sembahyang, mereka akan sembahyang dan begitulah sebaliknya.

Pagi itu dia mengikut Sumaiyah ke sebuah pekan yang bernama Raudhah untuk menghubungi pasukan bantuan tambahan dari tanah air. Sempat juga dia singgah di gerai yang menjual pelbagai jenis roti. Penjual di gerai itu hanyalah seorang wanita separuh abad bersama seorang kanak-kanak seusia Masturah. Comel orangnya dengan selendang hitam yang menutup kepalanya.

Karen mengambil beberapa buku roti dan menghulurkan beberapa keping not satu riyal kepada wanita separuh abad tersebut. Karen segera menolak baki yang ingin wanita itu hulurkan sambil melemparkan seulas senyuman ikhlas kepada gadis kecil yang cuba bersembunyi disebalik ibunya karana malu sebelum berlalu dari situ.

Setelah beberapa langkah dia meninggalkan gerai tersebut, bajunya ditarik dari belakang. Apabila ditoleh, rupa-rupanya gadis kecil tadi yang menariknya sambil menghulurkan beberapa buku roti lagi. Karen mengalih pandangannya kepada wanita separuh abad tersebut yang tersenyum sambil manghanggukkan kepala.

Dengan senang hati Karen menerima hadiah tersebut dan memberikan ciuman di pipi gadis kecil itu. Geli hatinya melihat gadis kecil tersebut yang berlari mendapatkan ibunya setelah merasa malu. Karen terus melangkah bersama pengalaman manis pada pagi itu. Padanya, orang Islam memang murah hati.Setelah urusan mereka selesai, mereka segera pulang kerana masih banyak kerja yang menanti.

Di tengah-tengah perjalanan, mereka mendapat laporan bahawa pekan Raudhah yang mereka lawati tadi telah diserang oleh Zionis melalui udara. Mereka terpaksa berpatah balik untuk memberi bantuan sekadar termampu sementara menunggu bantuan yang baru bertolak dari kem.

Suasana di pekan Raudhah benar-benar berubah berbanding sebentar tadi. Kini yang tinggal hanya runtuhan bangunan yang terbakar dan cebisan-cebisan daging manusia memenuhi pekan tersebut.

Karen dan Sumaiyah segera menuju ka arah gerai roti yang mereka singgah sebentar tadi. Mereka tidak melihat sebarang kelibat manusia melainkan roti-roti yang bertaburan di tanah. Karen cuba meninjau di sekeliling kalau-kalau ada yang terselamat namun akhirnya dia terlihat sehelai selendang yang dipenuhi dengan tompokan darah dan dia pasti siapa pemilik selendang tersebut kalau bukan gadis kecil yang dihadiahinya sebuah ciuman tadi.

Karen tidak dapat menahan kesedihan lalu menitiskan air mata sehingga terperosok ke tanah. Sumaiyah sedaya memangkunya yang sudah pun terkulai menahan sebak. Sumaiyah dapat menangkap kata-kata Karen walaupun bernada lemah.

“ Islamkan aku. Islamkan aku.”

Islam itu indah jika kita tahu menilainya. Dalam kemelut, Karen mendapat hidayah Allah.

Firman Allah SWT :

“Katakanlah: Ya Allah pemilik kekuasaan (kerajaan) alam buana. Engkau memberi kekuasaan kepada sesiapa yang Engkau suka. Engkau merampas kekuasaan itu daripada sesiapa sahaja yang Engkau mahu. Engkau berkuasa memualiakan dan menghinakan sesiapa yang Engkau mahu. Di tangan-Mu (Ya Allah) segala kebaikan dan kekayaan. Sesungguhnya Engkau berkuasa untuk berbuat apa sahaja terhadap apa sahaja.”


( Maaf...Cerpen yang banyak kelemahan dari sudut bahasa dan pengolahan...haha )

Labels: 2 comments | edit post
fahdin

Assalamualaikum...
Bismillahirrahmaanirrahiim...

Sahabat. Warkah ini saya coret buat semua yang sedang berjuang. Mungkin saya bukanlah begitu dikenali semua. Namun dengan kehadiran coretan saya yang penuh kekurangan ini menjadi renungan dan titik permulaan dalam membakar semangat kalian meneruskan atau memulakan perjuangan yang hampir terhenti ataupun yang masih di permulaan.

Teruskan perjuangan kalian jika perjuangan itu atas landasan iman dan ketakwaan demi Tuhan sekalian alam. Tidak kira bagaimanapun corak perjuangan kalian, asalkan apa yang dilakukan itu sedikit sebanyak memberi impak yang berkesan kepada umat.

Sahabat. Perjuangan itu bukan mudah. Segalanya menagih kekuatan iman dan kadang-kadang mengundang air mata. Ada ketikanya kita melangkah gagah tersenyum megah dan ada ketikanya kita jatuh tersungkur rebah menyembah. Tetapi semua itu adalah satu kemanisan bagi yang sentiasa tabah.

Sahabat. Kita semua adalah da'ie. Bila kita sedar kita bergelar da'ie, kita juga perlu sedar bahawa jiwa kita tidak boleh selamanya menjadi remaja. Bak kata Al-Banna tanggungjawab itu melebihi masa yang ada dan tarbiah yang bersalutkan ilmu dan cabaranlah yang dapat mendewasakan kita. Maka penuhilah ilmu di dada selagi ada ruang untuk kita.

Sahabat. Jangan takut dengan musuh-musuhmu. hadapilah mereka walau dirumu bersendirian. Kita ada Allah pemilik segala kekuatan. Jika ada sejuta orang sekalipun yang mahu membinasakanmu, mereka takkan mampu jika tidak diizinkan Tuhan. Mereka juga milik Tuhan.

Sahabat. Jangan takut dengan kekalahan. Allah tidak menilai kalah atau menang dalam perjuangan. Biar kita kalah asalkan perjuangan kita masih di landasan. Jangan kita menang tetapi kemenangan itu atas penyelewengan dan penindasan.

Sahabat. Mungkin diri ini tidak sehebat kalian. Diri ini tidak sekuat dan setabah kalian. Diri ini penuh dengan kekurangan. Tetapi ruang ini adalah perjuanganku dan aku sentiasa di belakang kalian. Cuma satu yang inginku pesan....jangan takut dan jangan bersedih....Kerana kita ada Allah.

Teruskanlah perjuangan....fahdinSetiap orang ade sahabat atau teman rapat. Dialah tempat kita berkongsi tawa di kala gembira. Dia juga tempat kita menumpang bahu di kala duka lara. Banyak perkara yang kita kongsi dengannya. Banyak juga ygan kita luahkan kepadanya.

Daripada kisah diri hinggalah keluarga kita. Daripada kegembiraan hinggalah kesedihan kita. Daripada soal hati hinggalah soal dendam. Daripada meminta pandangan higgalah luahan persaan.

Dan sahabat kita terus mendengar, mendengar dan terus mendengar. Dialah pendengar yang baik buat kita.

Namun adakah kita sedar bahawa sahabt kita juga manusia seperti kita. Ada kala dia gembira. ada kala dia berduka. Dia juga mahu berkongsi apa yang dia ada dengan kita. Dia juga mahukan pendapat kita. Dia juga mahu berkongsi hilai tawa bahagia gengan kita dan dia juga perlukan bahu kita tatkala hatinya dilanda resah gelisah gundah gulana. kerana padanya, kita adalah sahabatnya.

Pernahkah kita sedar dengan semua ini? Mungkin selepas ini kita patut merenung kembali adakah kita meletakkan diri kita sebagai sahabatnya sama seperti dia meletakkan dirinya sebagai sahabat kita. Mungkin kita patut sedar bahawa kita tidak boleh sentiasa menjadi peluah....sesekali jadilah pendengar.


fahdin

Pagi tadi aku ade kuliah untuk subjek Tawhid. Tapi entah kenapa aku tidak dapat menumpukan sepenuh perhatian terhadap apa yang pensyarah ajar. Mata ni merewang merata-rata. Buknnya mengantuk.

Sekejap pandang ke belakang, ke depan, kiri dan kanan...Hati pulak mengomel sorang-sorang. Bukan ape sebenarnye...mungkin sebab assigment yang berlambak dan masih belum diselesaikan. Projek kelab yang menagih meeting dengan lebih kerap. minggu ulang kaji lagi....dan akhir sekali ialah musim exam yang semakin hari semakin dekat.

tapi tuh semua jadi tak penting. sebenar baru hari ni aku perasan sesuatu. Dalam dewan kuliah ni ade pelajar dari Malaysia, Singapore, Indonesia dan pensyarah dari UEA . Tapi kami bincang bende yang sama, aqidah yang sama dan bahasa yang sama. Ape yang pasti kam semua gembira walaupun aku nampak ade yang tido dan ade yang blur...time tuh. haha

Betullah...manis betul bile bersaudara...semua kongsi same2. Tak kira rupa, warna dan bahasa.

fahdin

Semua orang ada hobi masing-masing. Ada yang hobinya tido, ada yang membaca, ada yang hobinya menulis. Kalau nak sebut satu persatu memang terlalu banyak.

Apa yang pasti hobi saya ini jugak tak kurang familiarnya berbanding hobi-hobi yang lain. Orang kata hobi mengumpul setem ni hobi kanak-kanak zaman sekolah jer. Mungkin boleh diakui kebenarannya. Sebab mase sekolah dulu punyelah ramai kawan-kawan yang mengumpul setem. Tapi sekarang ramai jugak yang dah tinggalkan hobi tuh. Bosan kate mereka.

Sebenarnya hobi mengumpul setem banyak faedahnya. Mungkin ramai orang tak sedar tentang ini. Antaranya, hobi mengumpul setem ni boleh menambah kenalan. Tak kira umur, bangsa mahupun bahasa. Kenalan jugak bermula daripada pengumpul setem, penjual setem, pekerja pejabat pos, dan kawan-kawan yang tak minat setem tapi suke memberi setem kepada saya.

Faedah lain ialah boleh menambah ilmu pengetahuan. setem yang dibeli atau dikeluarkan oleh pejabat pos bukan sebarangan. biasanya akan disertakan dengan jelas tentang setem tersebut dan ade perincian tentang gambar pada setem tersebut. sebagai contoh setem bergambar bunga akan dijelaskan spesis bunga tersebut dan kawasan bunga tesebut didapati termasuk juga nama santifiknya. Bolehlah dijadikan maklumat tambahan untuk keperluan akan datang.

Yang paling best ialah, setem nih semakin lama harganya semakin mahal terutama jika disimpan dalam keadaan baik dan mempunyai set yang lengkap. Walaupun begitu, bagi peminat setem, letaklah berapa pun harga setem untuk dibeli pasti mereka tidak sanggup untuk menjualnya. Maka tidak hairanlah ada setem yang yang ditawarkan dengan harga puluhan ribu ringgit tetap tidak dijual oleh pemilik setem tersebut.

Biasanya jugak, orang yang gemar mengumpul setem nih dilihat sebagai seorang yang teliti. mungkin ade kebenarannya. fikirkanlah penjagaan dan penyusunan setem, tentu anda akan mebayangkan betapa telitinya seseorang yang menanggalkan setem dari surat dengan menggunkan air suam, mengerigkan setem, dan menysun mengikut kreativiti penyusum tersebut. pasti remeh kan? Tapi bagi penggemar setem, semua itu adalah nikmat yang sukar untuk dijelaskan keseronokannya.

Saya sendiri telah mengumpul setem sejak berusia 8 tahun lagi. Sehigga kini umur saya telahpun mencapai 21 tahun. Bermakna, sudah 13 tahun saya meletakkan komitmen saya terhadap setem dan setem saya juga sudah berjumlah ribuan keping. Namun begitu, bagi peminat setem seperti saya, tiadah pernah ada perasaan cukup dengan jumlah setem yang ada.Dan saya sendiri tidak kisah kalau saya ada 100 keping setem yang sama asalkan ia masih dipanggil setem.

Suatu hari saya pernah berjumpa dengan seorang lelaki tua berbangsa india di pejabat pos utama Daya Bumi. usianya dalam lingkungan 50an. Bayangkan berapa agaknya bilangan setem yang dia miliki jika dia mula mengumpul setem sejak berusia 8 tahun seperti saya? Saya sendiri kagum dengan kesetiaanya terhadap hobi mengumpul setem.

Harapan saya, dengan mengumpul setem boleh membuatkan saya lebih rapat dengan ramai orang dan berkongsi minat dengan pengumpul setem yang lain.


( weh! sape nak nak sumbang setem kat aku....haha. Kecil tapak tangan, padang bola aku tadahkan )
Labels: 4 comments | edit post
fahdin

Aisyah melangkah masuk ke bilik guru sambil membimbit beberapa buah buku yang dia guna ketika mengajar. Kemudian dia menghempaskan punggungnya di atas kerusi sambil meletakkan buku-buku tadi di atas mejanya. Sesekali dia mengisarkan punggungnya untuk mencari keselesaan.


Gadis bertudung litup itu merenung jam di dinding bilik guru yang berwarna hijau epal itu. Sudah pukul lima suku petang. Aisyah melepaskan sedikit keluhan. Sesekali dia membetulkan kedudukan baju kurung yang dipakainya. Baju kurung biru laut dari batik sutera itu amat sesuai dengan penampilan dan tubuhnya yang agak kecil.


Tambahan pula dia mengajar mata pelajaran Pendidikan Islam. Pakaian seperti itu sudah semestinya dituntut sebagai tauladan yang baik kepada pelajarnya. Dan sebagai seorang muslimah, dia sedar bahawa pakaian seperti itu bertujuan untuk menutup auratnya. Dia masih teringat ketika dia masih tinggal di Darul Aitam hampir sepuluh tahun yang lalu sebelum Dato’ Khairi dan isterinya Datin Syarifah mengambilnya sebagai anak angkat dan tinggal bersama mereka di ibu kota.


Melalui kelas dan kuliah yang selalu Ustaz Ismail berikan kepadanya, banyak menerangkan tentang pentingnya menutup aurat sebagai seorang muslim. Banyak ayat Al-Quran yang menyentuh tentang menutup aurat terutamanya dalam Surah An-Nisa’. Sehingga hari ini gadis kecil molek ini masih berpegang dengan pesanan tersebut.


Berfikir tentang ibu angkatnya itu membuatkannya tersenyum sendirian. Hari ini adalah ulang tahun kelahiran ibu angkatnya yang ke 53. Seperti tahun-tahun yang lepas, anak-anak umi semuanya akan balik meraikan ulang tahun ini.


Dia mula menggambarkan suasana ketika di meja makan malam nanti. Tentu riuh dengan suara anak-anak kandung umi yang lain. Semua anak umi sudah besar dan hampir sebaya dengannya. Malah ada juga yang sudah berkahwin. Tentu mereka akan balik hari ini untuk meraikan ulang tahun umi.


Aisyah tidaklah begitu rapat dengan mereka kerana jarang berjumpa. Masing-masing tinggal di luar. Tinggallah Aisyah bersama kedua-dua orang tua angkatnya di rumah yang besar itu. Maka tidak hairanlah umi lebih rapat dengannya berbanding dengan anak-anak umi yang lain.


Mereka juga kurang bergaul dengannya kerana mereka merasakan pembawaan Aisyah begitu kolot sehingga di dalam rumah pun perlu bertudung. Pernah dahulu ketika masih bersekolah, mereka selalu menuduh Aisyah tidak menghormati ayah angkatnya kerana dia tidak pernah bersalam dengan lelaki tua itu melainkan umi sahaja.


Namun begitu Aisyah tetap sabar dengan prinsip dan pendiriannya. Ayah tetap bukan ayah kandungnya. Maka dia tidak boleh bersalam dengan lelaki tua itu. Tidak bersalam bukan bererti tidak hormat. Padanya hormat ialah patuh dan taat selagi tidak melanggar batasan dan landasan yang sebenar. Begitu juga tentang aurat. Dia perlu menjaga auratnya dengan ayah. Lainlah umi kerana umi seorang wanita sepertinya. Mujurlah ayah faham prinsipnya tanpa dia perlu menjelaskannya.


Mata galaknya beralih kembali kepada jam di dinding. Sudah pukul lima setengah petang. Bermakna ada setengah jam lagi untuk dia pulang. Dia tidak boleh pulang sekarang walaupun kelasnya sudah tamat pukul lima tadi kerana setiap manusia perlu berintegriti dengan tanggungjawab dan tugas yang diberikan.


Tugas itu adalah amanah. Dan setiap amanah itu akan ditanya kelak. Di dalam hadith Nabi juga ada menyatakan bahawa setiap manusia adalah pemimpin dan mereka akan ditanya tentang apa yang mereka pimpin. Aisyah tahu dia bukanlah pemimpin besar yang memimpin negara. Namun dia sedar bahawa dia adalah pemimpin kepada dirinya sendiri.


Aisyah merenung jauh ke pintu pagar sekolah yang terkuak luas tidak jauh dari bilik guru menerusi tingkap. Ramai orang berada di luar. Mungkin mereka sedang menunggu anak-anak mereka yang akan pulang kurang setengah jam lagi. Hatinya sayu. Dia tidak pernah merasai keadaan seperti ini.


Ketika dia pulang dari sekolah, tidak ada orang tua kandungnya menunggu di luar pintu pagar sekolah melainkan bas Darul Aitam. Gadis itu menelan nafas dalam-dalam dan melepaskannya perlahan-lahan. Dalam kesayuan itu dia bersyukur setelah ada orang yang sudi menerimanya walaupun sebagai anak angkat. Sejak itu pulangnya dijemput. Dia tahu Tuhan masih sayangkannya dan segala yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya.


Loceng yang berbunyi menandakan waktu sekolah tamat mengejutkannya. Terlalu banyak perkara yang dia fikirkan sehingga membawanya jauh ke dunia lain. Dia segera mencapai tas tangannya di dalam laci dan melangkah keluar untuk pulang. Hari ini dia akan menaiki bas untuk pulang kerana kereta kancilnya tersadai di bengkel sejak tiga hari lalu.


Umi ada menawarkan diri untuk mengambilnya namun dia menolaknya kerana tidak mahu menyusahkan wanita separuh abad itu. Terlalu banyak jasa wanita itu sehingga tidak mampu untuk dia balas lagi.


Ketika sedang menuggu bas, sebuah kereta Proton Wira hitam berhenti betul-betul di hadapannya. “Jomlah naik! Am hantar,” pemuda itu menawarkan diri untuk menghantarnya pulang.


Amran adalah tunangnya. Mereka sudah mengikat tali pertunangan sejak setahun yang lalu dan akan berkahwin dua bulan lagi . Walaupun perkahwinannya dengan berwalikan hakim, Aisyah tidak merasa begitu sedih sebaliknya bersyukur kerana dikurniakan bakal suami yang penyayang dan memahaminya.


“Tak apalah. Tak manis orang tengok,” Aisyah cuba menolak dengan baik. Bertunang bukan beerti boleh keluar bersama kerana ikatan itu belum benar-benar sah. Hatinya ingin namun dia sedar batasannya.


Amran faham kenapa kekasihnya itu menolak. “Orang takkan kata apa-apa. Kan Mila ada di belakang.” Amran menjawab apa yang tersirat di hati kekasihnya itu sambil memalingkan wajahnya kepada kanak-kanak yang duduk di kerusi belakang kereta itu.


Dia bukanlah calang-calang lelaki. Berkelulusan Syariah Undang-Undang dari Universiti Malaya menjadi satu kriteria untuk memikat hati gadis idamannya itu. Aisyah pernah memberitahunya bahawa dia mahukan bakal suami yang mempunyai didikan agama yang cukup untuk membentuk dan mendidiknya sebagai isteri yang solehah semasa mereka sama-sama belajar di universiti yang sama beberapa tahun yang lalu.


Aisyah tersenyum dan melangkah masuk ke dalam kereta. Hatinya berbunga riang dan bangga kerana memiliki tunang yang memahami dirinya. Sesekali mata mereka bertautan. Aisyah tertunduk malu. Amran tersenyum bangga kerana bakal memiliki bunga idaman yang terpelihara. Keindahannya begitu sempurna membuatkan hatinya tidak jemu memuji keagungan tuhan. Tuhan yang menciptakan keindahan ini untuknya.


“Macam mana Am tahu Aisyah balik naik bas?” Aisyah memulakan perbualan. Selebihnya dia hairan begaimana tunangnya itu tahu dia tidak berkereta hari ini. Matanya melihat wajah bakal suaminya itu yang masih memusatkan perhatian kepada pemanduannya.


“Umi yang bagi tahu abang.Ops! Umi yang bagi tahu Am.” Amran segera membetulkan kata-katanya setelah menyedari kesilapan sendiri. Aisyah tersenyum. Panggilan seperti itu akan keluar dari mulutnya kelak.


“Hai, awalnya sudah mengaku abang. Peguam pun boleh tersasul juga rupanya,” Aisyah menduga tunangnya itu sambil ketawa kecil. Wajah Amran berona merah menahan malu. “Peguam pun manusia juga.” Lelaki itu cuba mempertahankan diri. Aisyah yang masih dengan tawanya yang bersisa tidak menjawab.


Umi selalu berusaha merapatkan hubungan mereka. Aisyah tidak salahkan umi. Dia tahu umi terlalu sayangkannya dan mahu dia sentiasa bahagia. Dia pasti peristiwa hari ini juga dirancang oleh umi untuk tujuan yang sama.


Malam itu seperti yang dijangkakannya petang tadi. Semua anak umi pulang untuk meraikan hari ulang tahun kelahiran umi yang ke lima puluh tiga. Majlis diadakan secara ringkas sahaja tanpa menjemput tetamu yang lain. Semua berkumpul di ruang makan untuk makan malam bersama termasuk Aisyah yang mengenakan baju kurung hijau muda dari kain sutera yang dihadiahi tunangnya tahun lalu bersama sehelai tudung yang sedondon dengannya.


Seperti tahun-tahun yang lalu semua anak umi berlumba-lumba untuk memberikan hadiah yang terbaik kepada umi. Aisyah masih ingat pada majlis yang sama tahun lalu apabila dia dipandang sinis dan dipersenda oleh anak-anak umi hanya kerana memberi umi sebuah tas tangan yang dibeli di pekan dengan harga murah. Dan hari ini dia juga tidak ketinggalan untuk menberi hadiah kepada umi. Dia mahu berikan hadiah yang tidak ternilai kepada umi.


Kak Zah menghadiahkan umi seutas loket yang bertatah zamrud. Tentu mahal harganya. Kak Shima pula memberikan umi set barangan kulit yang dibelinya khas semasa melancong ke luar negara dua bulan lepas. Daripada beg tangan hinggalah kepada kasut bertumit tinggi. Abang Azrul juga tidak mahu mengalah dengan memberikan umi dua keping tiket perlancongan ke Paris. Semua orang berbangga dengan pemberian masing-masing.


Ayah hanya mendiamkan diri dan menjadi pemerhati yang setia. Jika dia seorang perempuan sudah tentu dia akan mendapat hadia-hadiah seperti itu daripada anak-anak. Hati kecilnya berjenaka cukup untuk dirinya dan tidak perlulah dikongsi dengan yang lain. Hampir setiap tahun dia akan mendapat jam tangan dan tali leher. Jam hanya boleh dipakai satu di tangan. Begitu juga dengan tali leher yang hanya boleh dipakai satu di leher. Jika pakai lebih daripada satu tentu akan dianggap buang tabiat ataupun gila. Tidak perlulah banyak. Cukuplah beberapa sahaja untuk dia bertukar-tukar sekali-sekala.


Tiba giliran Aisyah. Semua anak umi memusatkan pandangan mereka kepada gadis bertudung itu. Mungkin mereka tertanya tentang barang murahan apakah pula yang akan dia berikan tahun ini. Umi juga memandangnya. Namun pandangan wanita itu lebih lembut seolah tidak mengharapkan apa-apa daripadanya.


Aisyah bangun dan menghampiri umi. Semua orang di ruang makan itu masih tidak beralih dari memusatkan pandangan mereka ke arahnya. Kemudian Aisyah menghadiahkan sebuah ciuman ke pipi tua itu. Seisi rumah terdiam. Mereka keliru dengan tindakannya.


“Aisyah cuba mencari hadiah yang tidak ternilai untuk umi. Hari ini Aisyah sudah jumpa apakah hadiah itu.” Aisyah diam seketika menyusun kata yang sesuai. Dia tahu seisi ruang makan itu sedang menanti patah katanya yang seterusnya.


“Kasih sayang. Kasih sayang adalah hadiah yang tidak ternilai yang Aisyah ingin beri kepada umi. Umi terlalu baik untuk Aisyah sehingga segunung harta tidak mampu untuk Aisyah balas segala kasih umi terhadap Aisyah.” Aisyah kembali diam untuk seketika. Semua orang bungkam.


“Aisyah ingin hadiahkan umi dengan segugus doa untuk kesejahteraan dan kebahagiaan umi di dunia dan akhirat setiap kali lepas sembahyang,” itu sahaja yang mampu Aisyah beri. Aisyah bukanlah anak kandung umi dan Aisyah bukanlah anak yang terbaik untuk umi. Tetapi terimalah hadiah Aisyah yang tidak seberapa ini untuk membalas kebaikan umi yang melangit luas terhadap Aisyah selama ini.” Mata gadis itu merah dan berkilau seakan ada sesuatu yang akan keluar darinya.


Kata-kata Aisyah benar-benar menyentuh tangkai hati setiap orang yang mendengarnya terutamanya umi. Umi bingkas bangun merangkul tubuh Aisyah dan Aisyah membalasnya. Kilauan di mata Aisyah akhirnya jatuh juga ke bahu umi. Umi juga begitu. Sekian lama dia tidak sesebak ini. Air matanya juga tidak mampu ditahan lagi.


Pantai hatinya dihempas ombak kasih yang kian mendalam terhadap anak itu. Bilahan hari yang berlalu terasa begitu bermakna sehingga dia merasakan bahawa dia tidak akan menyesal membesarkan anak itu sehingga hari ini. Sebaliknya dia bersyukur kerana tuhan mengurniakan anak itu kepadanya.


Hari ini amat bermakna dalam hidupnya. Hadiah daripada anak inilah yang tidak ternilai untuknya. Dia sungguh bersyukur. Genap lima puluh tiga tahun ini dia benar-benar belajar apakah itu erti kasih sayang yang sebenar. Asykuruka ya Rabbi.GLOSARI


Darul Aitam : perkataan Arab yang bermaksud ‘rumah anak-anak yatim’.


Asykuruka ya Rabbi : perkataan Arab yang bermaksud ‘Aku bersyukur kepadamu tuhanku’


(Maaflah....cerpen ini agak biasa. maklumlah baru nak belajar)
Labels: 1 comments | edit post
fahdin

Erm... Ramadhan dah pun pergi. entah masih sempat ataupun tak untuk Ramadhan akan datang, aku sendiri tak pasti. tak berani nak buat telahan.

Apa yang pasti syawal menjadikan manusia makin rapat. bermaafan dan tak kurang berkunjungan. tak lupa pada yang kurang berkemampuan, bantuan dihulur beban diringankan. Tak kisahlah macam mane cara pun.
Cek sebesar pintu ke, masuk tv ker, surat khabar ker.....asalkan apa yang diharapkan tercapai. Ikhlas itu urusan tuhan.

Tak lupa pada yang telah lama pergi. waktu ini banyak pusara dikunjungi. Walaupun hanya setahun sekali. sekurang-kurangnya yang tiada itu masih di hati. Hatta diri aku sendiri, pusara arwah ayah pun jarang aku kunjungi. Hanya doa sebagai pengganti.

Harapan Syawal, supaya perubahan dan kebaikan di bulan Ramadhan diteruskan. Jangan pulak sekerat jalan. Tahun depan baru nak mula balik. So semoga apa yang kita lalui sebulan yang lalu terus kita amalkan dalam kehidupan seharian. Kita istiqamah dalam setiap amalan. yang merokok sudah dikurangkan, yang mengumpat jadi zikir tauladan.

Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf zahir dan batin...Kullu 'am wa antum bikhoir.